Село Любен

Любен е село в Южна България. То се намира в община Съединение, Област Пловдив. Село Любен се намира на 27 км северно от град Пловдив, на по-малко от 13 км североизточно от гр. Съединение  и на около 150 км от столицата гр. София. Автомагистрала Тракия преминава на около 20 км южно от с. Любен. Има редовен автобусен транспорт до градовете Съединение и Пловдив, както и до околните села. Климатът в района е с добре изразено пролетно и лятно засушаване и мека, непродължителна зима.

Наблизо се намира язовир „Пясъчник“ и река Пясъчник, няколко местни развъдници за риба - чудесни мeста за почивка и успешен риболов. Всяка година на 24 май се организира събор. Тогава се провеждат състезания по борба , стрелба и надпиване. Още вечерта на 23-ти започва веселието с много песни, ядене и пиене.

Язовир Пясъчник

Пясъчник е язовир в България, разположен е в северозападната част на Горнотракийската низина, по горното течение на едноименната река. Намира се на северозапад от село Любен, Пловдивска област. Площта му е 9,1 км², а обема му е 103,7 млн. м³. В язовира е поставен световният рекорд за улов на бял амур.

Това е най-големият язовир в региона и се стопанисва от Държавното лесничейство. В язовир Пясъчник се въди сом, шаран, костур, бяла риба, толстолоб, каракуда. Но определено славата му е на шаранджийска мека, както и мека за всички онези, които преследват бялата риба.

Адрес

map

 

село Любен

 

Община Съединение

 

Област Пловдив

За контакти:
Тел: 0899760600

 

FACEBOOK PAGE

Къща за гости "При Бай Петко"